Direct een afspraak maken?

Klik hier 

Shockwave bij bekkenproblemen

 

Shockwave is een wetenschappelijk erkende en veel gebruikte succesvolle methode op allerlei gebieden binnen de fysiotherapie en recent ook bij problemen in het bekkenbodem.

Het is een geheel pijnloze behandeling waarbij een behandelkop op het weefsel wordt gehouden en er energie wordt overgebracht naar het probleemgebied.


Shockwave in het bekkengebied bij mannen

Bij mannen gaat het dan om:

 • erectiestoornis door vaatproblematiek door vernauwing, veroudering of na een prostaatoperatie
 • chronisch bekkenpijn syndroom, hoge bekkenbodemspierspanning, prostaatirritatie
 • kromstand van de penis door bindweefselgroei
 • fissuren in de anale regio
 • flaccid penis

Shockwave in het bekkengebied bij vrouwen

 • chronisch bekkenpijn syndroom
 • hoge bekkenbodemspanning
 • oppervlakkige en diepe pijnklachten vaginaal
 • postoperatieve klachten
 • postpartum klachten
 • fissuren in de anale regio

 

Technische uitleg


Shockwave staat voor schokgolf, bij de toepassing door de fysiotherapeut altijd met een lage intensiteit.

Het is een geheel pijnloze behandeling waarbij een behandelkop op het weefsel wordt gehouden; de overdracht van de energie gaat via contactgel. Er is hoogstens een licht tikkend gevoel waarneembaar. De drukgolven woorden opgewekt in een Piëzo-electrische behandelkop die voorzien is van kristallen die door elektrische impulsen in trilling worden gebracht.

Door de holle vorm van de behandelkop ontstaat er een brandpunt van energie die van 1 tot 10 cm diepte reikt, afhankelijk van de dikte van de afstandhouder die gebruikt wordt op de behandelkop. Daarom is de zg. gefocusseerde shockwave geschikt voor zachte weefsels die zowel oppervlakkig als diep gelegen kunnen zijn.

Er worden per sessie 3000-4000 drukgolfjes overgedragen naar het weefsel. Hierdoor wordt aangezet tot vaatvernieuwing en zenuw herstel. Dit is de kern van de behandeling; er vindt regeneratie plaats, als het ware een verjonging van vaten en zenuwen.
Hierdoor ontstaat weer een goede zg. vasomotorische gezondheid die pijn vermindert en functies verbetert.

De behandeltijd beslaat 6-8 minuten en vindt plaats binnen een zitting bekkenfysiotherapie. Binnen een zitting komen er dus ook andere vormen van zorg voor.
Een shockwavebehandeling staat nooit alleen bij aanpak van uw klachten. 

Meestal wordt een serie van 6 behandelingen aangehouden, eenmaal per week. Hierna vindt een evaluatie plaats van het bereikte resultaat.

De Europese Vereniging Urologie (EAU) beoordeelt de gefocusseerde shockwave therapie inmiddels als veilig en effectief. Er zijn geen bijwerkingen zoals bij gebruik van medicatie kunnen voorkomen. Voor mannen en vrouwen die medicatie niet goed verdragen of niet willen gebruiken is shockwave therapie dus een goed alternatief.

De behandeling is herhaalbaar, dus na verloop van tijd kan een nieuwe behandelserie weer uitkomst bieden.